Oruç sonrası beslenme için 11 öneri  

İSTANBUL (İGFA) – Bayramın birinci günü uzun bir ortadan sonra birinci kere yapılacak olan kahvaltıda yağlı ve hamur işi besinlerin tüketilmesi bilhassa reflü hastalarında yakınmaların artmasına sebep olabilir. Bu yüzden kahvaltıda haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, az yağlı yoğurt ve zeytin üzere proteinden varlıklı besinlerin ve salatalık, domates üzere çiğ sebzelerin tüketilmesi daha uygundur.

Gün içinde sıvı alımına dikkat edilmeli ve günlük iki litreden daha az olmamak kaydıyla su tüketilmelidir.

Reflü hastalarını bekleyen bir diğer sorun de bayramın ismiyle özdeşleşen şekerleme tüketiminde artıştır.

Dikkat edilmesi gereken çok şekerleme tüketilmesinden kaçınılması ve çikolata içeren şekerlerden uzak durulmasıdır.

Bayram ziyaretlerinde çokça ikram edilen ve çabucak her konutta yapılan baklava, kadayıf, şöbiyet üzere yağlı-şerbetli tatlıların çok tüketimi de reflü yahut gastrit tanısı olan hastalarda gün içinde mide yanması, mide ekşimesi, şişkinlik ve karın ağrısına neden olabilir.

Şerbetli tatlıları bir öğünden daha fazla tüketmemek, porsiyonları küçük tutmak yahut şerbetli tatlılar yerine sütlü hafif tatlıların tercih edilmesi mide şikayetlerini minimuma indirecektir.

Ana öğünlerde yahut tatlı yenilen orta öğünlerde gazlı ve asitli içecek tüketiminden kaçmak klasik mesken üretimi limonata yahut şerbet içilmesi de bilhassa reflü hastalarında mide yakınmalarını en aza indirecektir.

Sigara içenler Ramazan ayında daha az sigara tükettiklerinden kimi reflü hastalarında Ramazan ayı boyunca daha az reflü şikayeti gelişir, bayram ve sonrasında da daha az sigara içmek hatta mümkünse sigarayı büsbütün bırakmak daha az reflü şikayeti oluşturur.

Sık sık ve küçük porsiyonlar halinde beslenmek, zeytinyağlı besin ve bilhassa öğlen yemeklerinde çorba içmek ve salata tüketmek hazmı kolaylaştırarak sindirim sistemimizin daha tertipli çalışmasına yardımcı olur.

Akşam yemeklerinde ağır yemeklerden kaçınılarak az yağlı, az baharatlı, az salçalı klasik Türk tencere yemeklerinin tüketilmesi sindirim sorunu olanlarda tercih edilmesi gereken beslenme biçimidir.

Meyve tüketilecek ise daha faal ve hareketli olunan öğle ve ikindi vakitlerinde karpuz, kavun, üzüm ve kiraz üzere yazın bol bulunan ve öteki meyvelere oranla daha az sindirim sistemi yakınmasına yol açan meyvelerin tüketilmesi daha uygundur.

Gün sonunda uykuya geçmeden üç ila dört saat evvel beslenmeyi sonlandırarak mide boşalmış bir biçimde uyumak sindirim sistemimizi muhafazaya ve daha az şikayet gelişmesine yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir