Zeytinyağının atık suyu ‘süper gıda’

Zeytin “altın gıda”, zeytinyağı “altın sıvı” olarak bedellendiriliyor. Ancak yeni araştırmalar,  zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan atık suyun da “süper gıda” olduğunu gösteriyor. İngiliz gazetesi Guardian’daki habere nazaran, bilim dünyası artık gözlerini sıhhate harikulâde yararları nedeniyle “zeytin değirmeni atık suyu” (OMW) denilen, bulanık ve acı olan zeytinyağının atık suyuna çevirdi. Daha evvel çevreyi kirletebileceği düşünülen bu suyun bedeni koruyan ve iltihap gideren potansiyeli nedeniyle çok pahalı olduğu belirtildi.

Bağırsak dostu

Kanser araştırmalarında öncü bir profesör olan, Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin idare şurasına seçilen birinci İtalyan bilim insanı olan Adriana Albini de 10 yıldır zeytinyağının atık suyu üzerinde çalışıyor. Albini’ye nazaran bu su, işlenmiş besinler nedeniyle gençlerde daha fazla görülmeye başlanan bağırsak kanseriyle çabada çok tesirli. Bağırsak sıhhatine yararlı bitki bazlı bileşikler fitokimyasalar ve polifenollerle dolu olan OMW’nin bu mevzuda sızma zeytinyağından en az 10 kat daha güçlü olduğu bildirildi.

Bilimsel araştırmalar, zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan atık suyun sıhhate çok yararlı olduğunu gösteriyor.

Beyni ve kalbi güçlendiriyor

Zeytinyağının atık suyunun iltihaplanma ve kansere karşı güçlü bir silah olduğunu belirten Prof. Adriana Albini: “OMW dediğimiz kelam konusu atık su, nörolojik rahatsızlıkların güzelleşmesine ve idman sonrası toparlanmaya da düzgün geliyor. Eser, en az 30 farklı polifenol çeşidi içeriyor. Bunlar ortasında en bol olanı ‘hidroksitirozol’. Zeytin ve zeytinyağında da bulunan ‘hidroksitirozol’ün beyin ve kalbe uygun geldiği, bedendeki iltihabı azalttığı araştırmalarla kanıtlandı.”

‘Doğa atık bırakmaz’

İtalya’nın Toskana bölgesinde bir aile çiftliği olan “Fattoria la vialla”, zeytinyağının atık suyunu İngiltere’deki müşterilerine minik şişelerde satıyor. Çiftliği işleten üç kardeşten Gianni Lo Franco, “Bu suları, antioksidan özelliği bilinen polifenolün suyu üzere de düşünebilirsiniz. Büyükannemiz Nonna Caterina ‘acoua mora’ dediğimiz bu karanlık sudan her gün yarım bardak içerek 98 yaşına kadar hiçbir şikayeti olmadan yaşadı. Bu nedenle biz de karanlık suyu soğuk filtreden geçirerek satmaya başladık. Küçük bir şişe karanlık su, bir litre kaliteli sızma zeytinyağından çok daha fazla polifenol içeriyor. Bu da bize tabiatın atık yaratmadığını gösteriyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir